VÆRDIER



Kunst med kant, der beriger og berører


Paletten af muligheder er stor, når det gælder valg af kunstnere, omfang og udformning af opgaven. Det helt centrale er at slutproduktet lever op til kundens forventninger, uanset opgavens omfang og pris.


Lene Laigaard Andersen

ARTIKEL


»Hospitalskurator: At man taler om venlige omgivelser,

er jo ikke for sjov«


Dagbladet Information - 24. oktober 2017 - Af Lone Nikolajsen


Som hospitalskurator har kunsthistoriker Lene Laigaard Andersen været med til at lave kunststrategier og udvælge værker og projekter. I den rækkefølge. For man er ifølge hende nødt til at vide, hvad man vil med kunsten, før man går i gang.


Hvorfor skal der være kunst på hospitaler?


»Kunsten skal skabe eftertanke og positiv distraktion. Den kan måske starte en samtale med sidemanden eller ens pårørende om, hvad der er hændt i ens liv, eller hvad man kunne tænke sig, så man ikke bare er begravet i sin sygdom og diagnose.


Hvis man kommer til et hospital, kan man også være meget stresset, og så er det nemmere at finde vej, hvis der er forskellige kunstneriske pejlemærker. Opgørelser viser, at personalet bruger meget værdifuld tid på at hjælpe nyindskrevne eller ambulante patienter og besøgende med at finde vej. Supersygehusene, der bliver bygget lige nu, er på størrelse med lufthavne. Kunsten bidrager med en menneskelighed, der er brug for, hvis ikke et hospital bare skal være et hus styret af en rationel tankegang, en slags fabrik af typificeret modulbyggeri, hvor alting ligner hinanden.«


Helbrede, lindre, trøste


Når regionerne bygger sygehuse, nedsætter de typisk et kunstudvalg, der udarbejder en kunststrategi. Udvalget kan bestå af repræsentanter for hospitalet, arkitekterne og kunstkonsulenter som Lene Laigaard Andersen. Nogle steder er der også politikere med.


Hvordan udvælger man den kunst, der skal udsmykke et hospital?


»Først spørger man sig selv om, hvad man vil opnå, og udarbejder en kunststrategi for, hvordan kunsten kommer patienter, pårørende og personale til gode. Man må selvfølgelig forholde sig til målgruppen, om det f.eks. er en børneafdeling eller en rehabiliteringsafdeling for ældre. Der kan også være krav om at tage hensyn til rummenes funktionalitet og behov for f.eks. rengøring og hygiejne.


Værkerne skal være af høj kunstnerisk kvalitet. Ideen skal være stærk og original, og udførelsen skal være håndværksmæssigt i orden. Hvis kunsten er bygningsintegreret, skal den kunne gå i dialog med bygningens rum og flader. Det kræver meget, men giver mange gange mere kunstnerisk værdi for pengene. Det kan også være, man ønsker et tema belyst. På Det Nye Universitetshospital i Aarhus, hvor jeg var tilknyttet, var temaet ’helbrede, lindre, trøste’. Det er et motto for sygeplejeuddannelserne, som vi gerne ville have med over.«


Hvad er skrækscenariet, når man arbejder med kunst på hospitaler?


»Skrækscenariet er, at man tror, man ikke har brug for nogen med kunstfaglig baggrund. På hospitalerne har der hidtil ofte været en anarkistisk tilgang uden nogen strategi. Det kan give et rodet, uprofessionelt indtryk. Hvis alle mulige velmenende vil noget med noget kunst på hospitalerne, er det ærgerligt, for når man er indlagt, bliver man typisk meget sensitiv over for omgivelserne. At man taler om hjemlig hygge og venlige omgivelser, er jo ikke for sjov, men fordi man som patient har et kæmpebehov for rare omgivelser. Det kræver, at nogen har forstand på, hvordan man benytter kunsten, ligesom man ved på et teater, hvor man fører publikum hen.«